tisdag 12 november 2013

Vad är en hjärtinfarkt?


  1. pastedGraphic.pdf
(bild från ne.se)

Hjärtinfarkt hänger oftast samman med åldern. Det är vanligast att äldre personer får det än att unga personer får det. Under år 2008 så vårdades 24000 personer och 2/3 var 75 eller äldre.

Vanliga symptom vid en hjärtinfarkt är: stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna, obehagskänsla i bröstet som kan ståla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna, illamående, andnöd, kallsvett och rädsla och ångest.

Kranskärlet som har täppts till av en blodpropp behöver öppnas så blodet kan passera igen. Detta kan ske om med blodpropps lösnade medicin (även kallad ballondvidning av kärlen). Efter en hjärtinfarkt brukar man vårdas på sjukhus i 3-5 dagar och sen blir man sjukskriven ett tag efter.


Hjärtat är en muskel som pumpar ut blod till kroppen. själva hjärtat behöver också blode (syreriktblod) för att arbeta. Det är kranskärlen som skickar blod till hjärtat. Det kan bildas förträngningar i kranskärlens fett, blodkroppar och bindväv som under en längre tid har har lagrats i kärlväggen. Förträngningarna i kärlkransen kan bilda en propp. Blodet kommer inte fram till hjärtat och då får hjärtat inte tillräckligt med blod (syreriktblod). 

För att förbygga hjärtinfarkt så är det bra att motionera regelbundet. Blodtrycket sänks och blodfettsbalansen blir bättre. En promendan varje dag på 30 är bra och minskar risken för en hjärtinfarkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar